Na današnji dan

Usvojen Weimarski ustav (1919.)

Dana 11. kolovoza 1919. usvojen je Weimarski ustav kojim je Njemačka postala republikom. Ranije je Njemačka bila carstvo, s pruskom dinastijom Hohenzollern na prijestolju. Međutim, u doba završetka Prvog svjetskog rata njemački car Vilim II. morao je abdicirati, a carska se vlast raspala. Došlo je i do revolucionarnih pokreta koji su u nekim dijelovima Njemačke doveli do uspostave vlasti slične onoj u sovjetskoj Rusiji. Ti su pokreti, međutim, ugušeni te je započelo novo razdoblje njemačke povijesti često zvano weimarskom Njemačkom.

Premda je Weimarskim ustavom Njemačka postala republikom, ipak je ta država zadržala naziv Deutsches Reich. Zanimljivo je da je pojam Trećeg Reicha, premda ga se uobičajeno upotrebljava za Hitlerovu Njemačku, nominalno bio upotrebljiv već i za Weimarsku Njemačku. Prvi predsjednik Weimarske Njemačke bio je Friedrich Ebert, pripadnik stranke SPD (Sozialdemokratische Partei DeutschlandsSocijaldemokratska stranka Njemačke). Dakako, ta stranka postoji i danas, a jedna je od dvije najjače u Njemačkoj (uz CDU/CSU).

Zanimljivo je istaknuti da nacisti nikad nisu formalno ukinuli Weimarski ustav te je on tehnički ostao na snazi do kraja Drugog svjetskog rata. U stvarnosti su nacisti već 1933. ustavnim amandmanima de facto srušili weimarsku Njemačku i uveli diktaturu.

Komentari