Na današnji dan

Što je bila svrha prvog britanskog Narodnog proračuna? – 1910.

Za usvajanje tog proračuna osobito su se zalagala dva člana tadašnje britanske vlade: David Lloyd George i Winston Churchill.

Dana 29. travnja 1910. usvojen je prvi redistribucijski budžet u Velikoj Britaniji tj. prvi državni proračun kojim se nastojalo smanjiti razlike u distribuciji bogatstva između bogatih i siromašnih građana. Taj je proračun nazvan i Narodnim proračunom (engl. People’s Budget), a usvojila ga je vlada britanskog premijera H. H. Asquitha. Tu su vladu činili pripadnici Liberalne stranke, a za usvajanje spomenutog proračuna osobito su se zalagala dva člana kabineta: David Lloyd George (tadašnji ministar financija) i Winston Churchill. Po funkciji je Churchill u vrijeme proguravanja tog proračuna bio predsjednik Odbora za trgovinu (engl. President of the Board of Trade), što je bila pozicija slična ministru trgovine (nekoć je taj položaj nosio i titulu prvog lorda trgovine). Međutim, nekoliko mjeseci prije usvajanja proračuna došao je Churchill na još višu poziciju – onu britanskog ministra unutarnjih poslova.

Redistribucijski proračun uveo je do tada neviđene poreze na bogatstvo, a prikupljena sredstva korištena su za jačanje socijalnog sektora. Konzervativci, koji su u parlamentu bili oporba vladajućoj Liberalnoj stranci, kritizirali su nove mjere, a spomenutu dvojicu ministara – Lloyda Georgea i Churchilla – nazivali su strašnim blizancima (engl. Terrible Twins).

Komentari