Na današnji dan

Ustrojena Talijanska Socijalna Republika (1943.)

Dana 23. rujna 1943. ustrojena je Mussolinijeva Talijanska Socijalna Republika (tal. Repubblica Sociale Italiana), kao svojevrsna vazalna država nacističke Njemačke. Radilo se o periodu nakon svrgavanja Mussolinija s vlasti u Rimu, tj. nakon što je izgubio vlast nad većim dijelom Italije. Premda je pri svrgavanju Mussolini isprva bio uhićen i zatočen, Nijemci su ga oslobodili iz zarobljeništva i omogućili su njegovu uspostavu vlasti u dijelu sjeverne Italije.

Tako je nastala spomenuta Talijanska Socijalna Republika, koja je sjedište imala u gradiću imena Salò, na obali jezera Garda. U Salòu je Mussolini imao sjedište vlade, koja je sadržavala cijeli niz ministara. Primjerice, ministar obrane Talijanske Socijalne Republike bio je maršal Rodolfo Graziani (jedini talijanski maršal koji je ostao uz Musssolinija nakon spomenutog svrgavanja).

Talijanska Socijalna Republika opstala je do 1. svibnja 1945. godine, kad je kapitulirala pred savezničkim snagama. Idućeg dana predale su se sve preostale njemačke snage u Italiji. Mussolinija su još 28. travnja 1945. smaknuli talijanski partizani.

Komentari