Na današnji dan

Ustrojena prva masonska Velika loža u Americi (1733.)

Glavni osnivač nove Velike lože bio je Henry Price, koji je ovlaštenje za osnivanje dobio od samog velikog meštra Velike lože Engleske, lorda Montaguea. 

Dana 30. srpnja 1733. godine ustrojena je prva masonska velika loža na čitavom američkom kontinentu. Dogodilo se to u Bostonu, u to vrijeme jednom od najvećih i najvažnijih gradova u Sjevernoj Americi. Važno je napomenuti da su Boston i Massachusetts bili intelektualna središta nove američke nacije (tamo je sveučilište Harvard) i iz njih je krenuo i američki Rat za nezavisnost (primjerice slavna Bostonska čajanka). Ta Velika loža postoji još i danas i trenutno je treća najstarija na svijetu (iza Velikih loža Engleske i Irske). Zove se Velika loža Massachusettsa, po američkoj koloniji čiji je Boston bio glavni grad.

Spomenuta Velika loža ustrojena je u gostionici Bunch-of-Grapes u ulici King u Bostonu. Sastalo se 18 osnivača. Glavni organizator bio je Henry Price, po zanimanju krojač, koji je ovlaštenje za osnivanje dobio od samog velikog meštra Velike lože Engleske, lorda Montaguea (punim imenom i titulom – Anthony Browne, 6. vikont Montague). Izvorno ime nove lože bilo je Velika loža sv. Ivana (engl. St. John’s Grand Lodge), a Henry Price postao prvi veliki meštar. Ime je promijenjeno u Veliku ložu Massachusettsa 1792. godine. Američka Velika loža danas ima podružnice u Kini, Panami i mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Komentari