Na današnji dan

Ustrijeljen Robert F. Kennedy – 1968.

Senator Robert F. Kennedy ubijen je manje od pet godina nakon svog starijeg brata predsjednika Johna F. Kennedyja, i samo dva mjeseca nakon ubojstva Martina Luthera Kinga.

Niti pet godina nakon ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja, 5. lipnja 1968. godine, ustrijeljen je i njegov brat senator Robert F. Kennedy. Braća su potjecala iz najpoznatije američke političke obitelji. Kennedyevi su bili poznati po svom irskom porijeklu i katoličkoj vjeri. Otac im je bio Joseph Kennedy, političar i ambasador SAD-a u Londonu. Joseph je s Rose Fitzgerald imao čak devetero djece. Jedan sin je postao predsjednik SAD-a, dvojica su bili senatori, jedna kćer je bila američka ambasadorica u Irskoj, druga je osnovala Specijalnu Olimpijadu, a treća se udala za engleskog aristokrata markiza od Hartingtona.

Majka obitelji – Rose Fitzgerald – dobila je od pape titulu grofice za svoju humanitarnu djelatnost i uzorno majčinstvo. Nakon ubojstva JFK-a upravo je Robert Fitzgerald Kennedy (srednje ime mu je zapravo majčino prezime) postao glava obitelji. Za vrijeme bratovog predsjedničkog mandata, Robert je obavljao funkciju ministra pravosuđa (engl. Attorney General). Na toj se poziciji istaknuo borbom protiv organiziranog kriminala. Ostao je ministar još devet mjeseci nakon bratove smrti, a zatim je dao ostavku da bi se kandidirao za senatora u državi New York. Uspio je na izborima i ušao u senat.

Time se pridružio mlađem bratu Edwardu koji je već bio senator, pa su u Senatu istovremeno sjedila dva brata Kennedy. Robert je, međutim, imao još veće ambicije, pa se 1968. kandidirao za američkog predsjednika. Bio je vodeći kandidat Demokratske stranke kad je ustrijeljen u hotelu Ambassador u Los Angelesu. Ubojica je bio Sirhan Sirhan, palestinski Arap, rođen u Jeruzalemu, koji je mrzio kako Židove, tako i Amerikance koji su im pomagali.

Zanimljivo je da Sirhan po vjeri nije bio musliman nego kršćanin. Pucao je u Roberta kad je ovaj prolazio kroz hotelsku kuhinju na izlasku iz svečane dvorane u kojoj je upravo održao govor. Upucao ga je s dva metka u leđa i jednim u glavu. Robert je preminuo 26 sati kasnije u bolnici Dobrog Samaritanca u Los Angelesu. Zanimljivo je da je samo dva mjeseca ranije ubijen i Martin Luther King. Oko svih tih ubojstava ispletene su mnoge teorije zavjere.


Komentari