Na današnji dan

Ustoličen sadašnji japanski car Akihito – 1990.

Za cara Akihita može se pratiti genealogija po muškoj liniji otprilike 100 generacija unatrag, što je vjerojatno jedinstveni slučaj među svjetskim dinastijama.

Dana 12. studenog 1990. godine svečano je ustoličen sadašnji japanski vladar Akihito. Prema tradiciji, on je 125. po redu japanski car, počevši od legendarnog Jimmua – prvog japanskog cara koji je navodno vladao prije otprilike 2.600 godina. Za cara Akihita može se pratiti genealogija po muškoj liniji otprilike 100 generacija unatrag, što je vjerojatno jedinstveni slučaj među svjetskim dinastijama.

Akihito je rođen 1933. godine kao najstariji sin cara Hirohita, poznatog iz Drugog svjetskog rata. Dakako, Akihito je još bio dijete kad je Drugi svjetski rat završio, tako da osobno nije mogao imati udjela u japanskim ratnim akcijama. Budući da je car Hirohito dugo živio, Akihito je prijestolje naslijedio tek u 56. godini života.

Car Akihito već je više od 50 godina u braku sa svojom suprugom – caricom Michiko – s kojom ima troje djece (dva sina i jednu kćer). Današnji je japanski prijestolonasljednik Akihitov najstariji sin – krunski princ Naruhito. On nema muške djece, što predstavlja opasnost za japansku carsku dinastiju. Ipak, 2006. rodio se carevom mlađem sinu Akishinu konačno sin – princ Hisahito – kao prvo muško dijete u carskoj dinastiji u proteklih više od 40 godina. To je privremeno spasilo carsku dinastiju, a taj je mladi princ Hisahito, kako stvari stoje, izgledni budući japanski car.


Komentari