Na današnji dan

Ustanak u Krakovu – posljednji pokušaj spašavanja Poljske – 1794.

Ustanak je podignut nakon Druge podjele Poljske.

Ustanak Poljaka predvođenih generalom Tadeuszom Kosciuszkim započeo je u gradu Krakovu 24. ožujka 1794. godine. Radilo se o razdoblju koje je uslijedilo nakon Druge podjele Poljske 1793. godine, u kojoj je na sramotan način golem dio poljskog teritorija ustupljen Ruskom Carstvu i Pruskoj. Nakon spomenute podjele Poljska  je svedena na uski teritorij oko Krakova, Varšave i Vilna, s izlazom na Baltičko more. Ustanak generala Tadeusza Kosciuszka bio je usmjeren protiv Ruskog Carstva i Pruske, koje su sve više stezale poljski teritorij. Kosciuszkov ustanak bio je posljednji pokušaj spašavanja poljske nezavisnosti u 18. stoljeću.

Tadeusz Kosciuszko rodio se 1746. godine na području današnje Bjelorusije, koja je u to vrijeme pripadala Poljskoj. Postao je vojnikom, a već u mladosti preselio se u Sjevernu Ameriku, gdje je u to doba započinjao Američki rat za nezavisnost. U tom se ratu istaknuo na američkoj strani, tako da je proglašen generalom. Nakon povratka u domovinu 1784. godine postao je generalom u poljskoj vojsci i prihvatio se borbe za spašavanje nezavisnosti te zemlje pred susjednim silama.

U spomenutom ustanku iz 1794. godine izabran je za vođu, pri čemu je položio zakletvu da će vojnu moć koja mu je dodijeljena koristiti samo u svrhu obrane poljskih granica i čuvanja nezavisnosti svoje domovine. Ruska carica Katarina Velika poslala je vojsku na Krakov, no u Bitki kod Racławica uspio je Kosciuszko poraziti mnogo opremljenije ruske trupe. Ta je njegova pobjeda imala velik odjek i dala je poticaj ustanicima. Ipak, ruskim vojnim snagama pridružila se i pruska vojna sila, a u odlučujućoj Bitki kod Maciejowica Kosciuszka su porazile ruske trupe generala Suvorova. Rusi su Kosciuszka zarobili i poslali u Sankt-Peterburg. Već sljedeće godine Poljska je prestala postojati kao nezavisna država Trećom podjelom njezinog teritorija, ovog puta između Ruskog Carstva, Pruske i Habsburške Monarhije. Poljska će nezavisnost ponovo dobiti tek 1918. godine nakon Prvog svjetskog rata.


piše: Dražen Krajcar

Komentari