Na današnji dan

USS Triton oplovila svijet bez izranjanja (1960.)

Dana 25. travnja 1960. dovršeno je prvo podmorsko oplovljavanje svijeta. Taj pothvat, nazvan Operacija Sandblast izvršila je američka podmornica USS Triton. Radilo se o nuklearnoj podmornici koja ja bila jedini primjerak svoje klase. Dapače, zanimljivo je da je USS Triton bila jedina zapadnjačka podmornica u povijesti s dva nuklearna reaktora.

U doba kad je porinuta, podmornica USS Triton bila je najveća, najsnažnija i najskuplja nuklearna podmornica na svijetu. Dužina joj je iznosila 136,4 metara, a posjedovala je pogonski mehanizam snage čak 45.000 konjskih snaga.

Putovanje oko svijeta izvršeno je u zaronjenom stanju, a USS Triton uzimao je kao početnu i završnu točku hridi sv. Petra i Pavla usred Atlantskog oceana. Riječ je o zanimljivoj grupi od 15 hridi koje se nalaze otprilike na trećini puta između obala Brazila i Afrike. Te hridi imaju površinu od samo 1,5 hektara, a najviša im je točka visoka svega 17 metara.

Zanimljivo je da je podmornica USS Triton uvelike slijedila put kojim je ekspedicija predvođena portugalskim pomorcem Magellanom u 16. stoljeću prvi put obišla svijet (premda Magellan osobno nije dovršio putovanje). 

Put podmornice USS Triton oko svijeta ukupno je trajao 60 dana i 21 sat, pri čemu je prijeđeno 49.491 kilometara. Prosječna brzina podmornice iznosila je čak 33 km/h.


Komentari