Na današnji dan

USS George Washington – prva američka podmornica s balističkim nuklearnim raketama – 1959.

Glavnu zanimljivost u odnosu na ranije podmornice predstavljale su njene balističke rakete tipa Polaris, koje su sadržavale nuklearne bojne glave. 

Dana 9. lipnja 1959. godine porinuta je prva američka podmornica s balističkim nuklearnim raketama. Dobila je ime USS George Washington, prema prvom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država. Dužina joj je iznosila oko 116 metara, a istiskivala je u uronjenom stanju gotovo 6.900 tona. Bila je pokretana pomoću nuklearnog reaktora tipa S5W, koji je dizajnirala kompanija Westinghouse. Taj je reaktor pokretao dvije parne turbine s po 15.000 konjskih snaga, tako da je podmornica na svoj propeler mogla prenijeti i do 30.000 konjskih snaga. Glavnu zanimljivost u odnosu na ranije podmornice predstavljale su njene balističke rakete tipa Polaris, koje su sadržavale nuklearne bojne glave.

USS George Washington posjedovala je 16 takvih raketa, smještenih u vertikalnim cijevima u središnjem dijelu podmornice. Rakete je mogla lansirati čak i iz uronjenog stanja, što ju je činilo vrlo ozbiljnom strateškom prijetnjom. Naime, takve su podmornice mogle izvršiti nuklearni udar na neprijatelje čak i nakon što bi SAD bio uništen prvim udarom nuklearnog oružja izvana. Dakako, velika potencijalna korist od takve strategija bila je u odvraćanju neprijatelja od izvršavanja napada, jer im je vlastito uništenje nakon toga bilo praktički zajamčeno. Balističke rakete tipa Polaris proizvodila je korporacija Lockheed, a mogle su nositi tri termonuklearne bojne glave od po 200 kilotona. Takve su rakete mogle doseći Moskvu dok je podmornica USS George Washington bila uronjena u bilo kojem dijelu Sredozemlja, kao i u većem dijelu sjevernog Atlantskog oceana.

Komentari