Na današnji dan

Uspostavljena jedina američka savezna država koja se ne nalazi u Americi – 1959.

Havaji su danas jedina američka savezna država koja se u cijelosti sastoji od otoka. Premda Havaji nose naziv američke države ne nalaze se na američkom kontinentu, nego u Oceaniji.

Dana 21. kolovoza 1959. godine Havaji su postali 50. saveznom državom SAD-a. Od tada pa do danas u SAD nije primljena nijedna nova država, tijekom već više od pet i pol desetljeća. U skladu s time, već se dugi niz godina nije mijenjala ni američka zastava, čiji broj zvjezdica odražava broj saveznih država. Ranije se broj država u SAD-u toliko brzo mijenjao da nikada u američkoj povijesti zastava nije mogla zadržati isti oblik tijekom pedeset godina.

Havaji su danas jedina američka savezna država koja se u cijelosti sastoji od otoka. Premda nose naziv američke države ne nalaze se na američkom kontinentu, nego u Oceaniji, po čemu su također jedinstveni. Havaji imaju ukupnu površinu od 28.311 četvornih kilometara, otprilike kao pola Republike Hrvatske, a na njima živi manje od 1.500.000 stanovnika. Najveći otok Havaja, koji nazivaju i Velikim otokom, veći je od sredozemnih otoka Cipra, Korzike i Krete, a gotovo doseže površinu Jamajke. Glavni grad Havaja – Honolulu – ne nalazi se na Velikom otoku, nego na otoku Oahu, koji je tek treći po veličini. Zanimljivo je da je otok Oahu toliko gusto naseljen da na njemu živi čak pet puta više stanovnika nego na spomenutom Velikom otoku.


Komentari