Na današnji dan

Uspostavljen varšavski geto – 1940.

Radilo se o nizu gradskih blokova smještenih zapadno od starog središta Varšave. Ukupna površina geta za Židove bila je oko 340 hektara.

Dana 16. listopada 1940. godine uspostavljen je geto za Židove u Varšavi tijekom njemačke okupacije Poljske. Službeno ime za tu instituciju u vrijeme Trećeg Reicha bilo je Jüdischer Wohnbezirk in Warschau (hrv. Židovski stambeni okrug u Varšavi). Prema naredbi njemačkih vlasti svi židovski stanovnici Varšave morali su se useliti unutar granica geta, oko kojeg je podignut zid. Svi nežidovski stanovnici, naprotiv, morali su se iseliti iz tog područja. Naredba je donesena u vrijeme generalnog guvernera Hansa Franka, koji je upravljao okupiranim njemačkim područjima u Poljskoj.

Geto za Židove u Varšavi formiran je označivanjem fizičkih granica unutar kojih su se Židovi morali useliti. Radilo se o nizu gradskih blokova smještenih zapadno od starog središta Varšave. Ukupna površina geta bila je oko 340 hektara tj. 3.400.000 četvornih metara, s time da je obuhvaćala i židovsko groblje. Unutar tog područja ugurano je čak oko 400.000 ljudi, što je već samo po sebi predstavljalo problem u smislu životnih uvjeta.


Komentari