Na današnji dan

Uspon Joachima von Ribbentropa – nacističkog ministra vanjskih poslova – 1893.

R

Ribbentrop se oženio izuzetno bogatom djevojkom – Annom Elisabethom Henkell. Ona je bila kći velikog proizvođača šampanjca i pjenušca Otta Henkella.

Dana 30. travnja 1893. godine rođen je Hitlerov ministar vanjskih poslova Joachim Ribbentrop. Rođen je u gradu Weselu na Rajni, koji leži otprilike između Ruhrske oblasti i nizozemske granice. Već s otprilike 17 godina života odselio se mladi Ribbentrop iz Njemačke u Kanadu. Tamo je radio u banci, a zatim i u graditeljskoj tvrtki. Kasnije se preselio u SAD gdje je radio kao novinar u New Yorku i Bostonu. Imao je sreću što je dobro govorio engleski i francuski jeziku. U doba Prvog svjetskog rata, kad je bio u 20-im godinama, vratio se u Njemačku.

U Njemačkoj se Ribbentrop oženio izuzetno bogatom djevojkom – Annom Elisabethom Henkell. Ona je bila kći velikog proizvođača šampanjca i pjenušca Otta Henkella (i danas su Henkell pjenušci među najpoznatijima u Njemačkoj). To je vjenčanje znatno uzdiglo Ribbentropa, a on se počeo baviti krupnom vinskom trgovinom po Europi. Od svoje tetke Ribbentrop je uspio ishoditi plemićki status, i to tako da ga je ona, koja je bila plemkinja, posvojila. Time je mogao dodati plemićki von svojem prezimenu, pa se od tada zvao Joachim von Ribbentrop. Zauzvrat je tetki plaćao rentu.

Von Ribbentropa su predstavili Hitleru kao uspješnog poslovnog čovjeka s brojnim vezama u svijetu. Postao je član Hitlerove nacističke stranke (NSDAP). Zanimljivo je da drugi nacisti nisu baš voljeli Ribbentropa. Za njega se govorilo da je “kupio svoje ime” (od tetke), “oženio se svojim novcem” (za bogatu Henkellicu) i na sumnjiv način došao do političkog položaja. Hitler je izgleda bio jedan od rijetkih koji su ga cijenili, pa ga je postavio za ambasadora u Londonu, a kasnije i za ministra vanjskih poslova Njemačke, što je već cijela jedna druga priča.

Komentari