Na današnji dan

Uspješni pisac Robert Ludlum – autor lika Jasona Bournea – 2001.

Robert Ludlum tek je u dobi od 44 godine odlučio pokušati objaviti prvi roman. Do kraja života napisao je preko 20 romana, a oni su do danas prodani u golemom broju od oko 500.000.000 primjeraka.

Dana 12. ožuka 2001. godine umro je američki pisac Robert Ludlum. Procjenjuje se da su njegove knjige do sada prodane otprilike u 500 milijuna primjeraka, što ga čini jednim od najprodavanijih autora na svijetu. Ludlum je rođen 1927. godine u New Yorku, od roditelja Amerikanaca engleskog podrijetla. Zanimljivo je da je Robert Ludlum u mladosti služio u američkim marincima, a studij je završio na uglednom Sveučilištu Wesleyan.

Napomenimo da je Robert Ludlum tek u dobi od 44 godine odlučio pokušati objaviti roman. Prvi mu se roman zvao Nasljedstvo Scarlattija (eng. The Scarlatti Inheritance), a po žanru je bio triler. Taj se roman bavio međunarodnim urotama u doba nacizma, što je općenito bila jedna od Ludlumovih prepoznatljivih tema u ranim romanima.

Ludlum je ukupno napisao preko 20 romana. Danas su širokoj publici vjerojatno najpoznatiji njegovi romani iz serijala o Jasonu Bourneu. Prvi je bio Bourneov identitet (eng. The Bourne Identity) iz 1980. godine, a zatim su slijedili još i Boruneova nadmoć (eng. The Bourne Supremacy) i Bourneov ultimatum (eng. The Bourne Ultimatum).

Filmovi o Jasonu Boureneu s Mattom Damonom u glavnoj ulozi, koji su u kina došli tek nakon Ludlumove smrti, zaradili su do danas oko milijardu dolara. Međutim, zanimljivo je da su već i ranije ekranizirani neki od Ludlumovih romana, npr. Ostermanov vikend s Rutgerom Hauerom i Holcroftova pogodba s Michaelom Caineom.

Ludlum gotovo je svim svojim romanima davao naslove po obrascu The – osobno ime – imenica (npr. The Bourne identity, The Matlock Paper, The Rhinemann Exchange). Nakon vrlo plodne karijere Robert Ludlum umro je na Floridi u 74. godini života.

Komentari