Na današnji dan

Uskočki Klis se predao Osmanlijama (1537.)

Klis je bila srednjovjekovna utvrda u splitskom zaleđu, a naziv je dobio po klisurama na kojima je izgrađen i predstavlja simbol otpora prema Osmanlijama. Već je u 9. stoljeću bio sjedište hrvatskih knezova i kraljeva Trpimirovića, i na neki način glavni grad u tadašnjim okvirima države.

Najpoznatiji branitelj Klisa bio je Petar Kružić (prezime je dobio po rodnom mjestu Krug) iz ličkog plemenitaškog roda. Bio je odličan vojskovođa, pa je imenovan Senjskim kapetanom 1521. godine. Uspješno je branio Klis punih 15 godina. Nakon poraza na Mohačkom polju i pada Obrovca postalo je nemoguće obraniti utvrdu, pogotovo bez kraljeve pomoći.

Osmanlije su 1536. okupili veliku vojsku te obnovili utvrdu u Solinu i izgradili još dvije u blizini Klisa kako bi ga potpuno ogradili. Nakon otprilike pola godine stiglo je 3000 kraljevih (njemačkih) i 700 papinih (talijanskih) vojnika u pomoć Klisu. Petar Kružić predvodio je čitavu vojsku koja je napala i osvojila dvije turske utvrde. Kad su krenuli na treću, pojavio se Murat-beg s 2000 vojnika koji su namjerno radili veliku buku kako bi se činilo da ih je mnogo više. Njemačko-talijansko-hrvatska vojska počela se povlačiti, a kapetan Petar Kružić je poginuo. Na nadgrobnoj ploči u crkvi Gospe Trsatske stoji latinski natpis koji u prijevodu znači: Ovdje se čuva sahranjena glava znamenitog kliškog junaka Petra Kružića † 1537.

Osmanlije su ponudili Klišanima da mirno predaju grad, a zauzvrat dobiju slobodu. To se i dogodilo 12. ožujka 1537. godine. Mnogo uskoka preselilo se u obližnji Senj i Nehaj.


Komentari