Na današnji dan

Upucan izraelski veleposlanik u Londonu – 1982.

Atentat je izraelskoj vladi poslužio kao povod za rat. Već sljedećeg dana izraelski kabinet naredio je invaziju Libanona, s ciljem protjerivanja Palestinaca. Dva dana kasnije jake izraelske snage preplavile su južni Libanon i počele napredovati prema sjeveru.

Dana 3. lipnja 1982. godine ustrijeljen je u središtu Londona Shlomo Argov, izraelski veleposlanik u Velikoj Britaniji. Dogodilo se to pred hotelom Dorchester, jednim od najluksuznijih u Londonu, u kojem su svojedobno boravili i Beatlesi i Michael Jackson. Hotel se nalazi u elitnoj ulici Park Lane, koja ima pogled na Hyde Park i u kojoj živi i milijarder Mohamed Al-Fayed. Izraelskog veleposlanika upucao je Hussein Ghassan Said, arapski pripadnik zloglasne Abu Nidalove organizacije (Abu Nidal bio je jedan od najkrvoločnijih arapskih terorističkih vođa).

Premda veleposlanik nije umro, ostao je doživotno paraliziran. Atentat je izraelskoj vladi poslužio kao povod za rat. Već sljedećeg dana izraelski kabinet naredio je invaziju Libanona, s ciljem protjerivanja Palestinaca. Dva dana kasnije jake izraelske snage preplavile su južni Libanon i počele napredovati prema sjeveru. Bio je to uvod u oružane borbe između Izraelaca i Arapa u južnom Libanonu, koje će potrajati gotovo dva desetljeća.

Komentari