Na današnji dan

Unuk Petra Zrinskog koji je vodio ustanak protiv Beča – 1676.

Franjo II. Rákóczi bio je već od djetinjstva najbogatiji velikaš u Hrvatsko – Ugarskom Kraljevstvu. 

Ugarski velikaš Franjo II. Rákóczi, poznat kao vođa velikog ustanka protiv Habsburgovaca, rođen je 27. ožujka 1676. godine. Franjo II. bio je unuk hrvatskog bana Petra Zrinskog, koji je također organizirao ustanak protiv Habsburgovaca tridesetak godina ranije. Naime, Franjo II. Rákóczi bio je sin Jelene Zrinske, Petrove kćeri, koja se udala za Franju I. Rákóczija. 

Franjo II. Rákóczi bio je već od djetinjstva najbogatiji velikaš u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu, koje je tada bilo dijelom Habsburške Monarhije. Otac mu je umro kad mu je bilo samo nekoliko mjeseci, tako da je o njemu skrbila majka – spomenuta Jelena Zrinska. Odrastao je u velikom dvorcu kod mjesta Munkač na sjeveroistočnom rubu Ugarske.

Godine 1703. započeo je u Ugarskoj ustanak tzv. kuruca, usmjeren protiv vlasti habsburškog vladara Leopolda I. Protiv istog Leopolda urotu su prethodno organizirali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Na čelu ustanka iz 1703. godine našao se Franjo II. Rákóczi, a potporu je dobio od Francuske. Proglašen je knezom Transilvanije te vladarom u Ugarskoj (ipak nije uzeo pravo na kraljevsku čast). Spomenuti Munkač bio je važno središte ustanka.

Rákóczijev ustanak u Hrvatskoj nije imao osobito velikog odjeka, ali treba napomenuti da je u gušenju ustanka sudjelovala i hrvatska vojska. Ustanak u Ugarskoj ugušen je nakon što su Rákóczijeve trupe poražene u odlučnoj Bitki kraj Trenčína 1708. godine. Rákóczi je zatim otišao u egzil. Tijekom godina boravio je u Poljskoj, Engleskoj i Francuskoj, a na kraju se skrasio u Osmanskom Carstvu. U gradu Tekirdağu, na obali Mramornog mora, živio je 18 godina, sve do svoje smrti 1735. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari