Na današnji dan

Unuk Marije Terezije koji je postao skladatelj i kardinal – 1788.

Kardinal nadvojvoda Rudolf od Austrije bio je učenik i prijatelj znamenitog skladatelja Ludwiga van Beethovena, a i sam je komponirao glazbu.

Na današnji dan 1788. godine rođen je kardinal nadvojvodaRudolf od Austrije, unuk poznate cariceMarije Terezije. CarJosip II. bio mu je stric, a francuska kraljicaMarija Antoaneta tetka. Kardinal nadvojvoda Rudolf bio je jedan od nekoliko članova dinastije Habsburg koji su uzdignuti na čast kardinala Katoličke crkve (ostali su bili: nadvojvode Albrecht i Andreas, te španjolski infant Ferdinand). Radi preciznosti, napomenimo da je nadvojvoda Rudolf pripadao zapravo dinastiji Habsburg-Lothringen.
Zanimljivo je da je nadvojvoda Rudolf postao kardinalom čak prije nego je zaređen za svećenika Kardinal nadvojvoda Rudolf bio je stric Napoleonove supruge Marije Lujze. Zanimljivo je da je bio učenik i prijatelj znamenitog skladatelja Ludwiga van Beethovena, a i sam je komponirao glazbu. Beethoven mu je navodno posvetio čak 14 svojih skladbi.
Kardinal nadvojvoda Rudolf komponirao je sonate, varijacije i ostale glazbene forme karakteristične za njegovo doba. Nažalost, umro je u dobi od samo 43 godine u mjestu Baden kraj Beča (u tom lječilištu znala je boraviti i Mozartova supruga Constanze).

Komentari