Na današnji dan

Umro Werner von Siemens – 1892.

Prema Werneru von Siemensu nazvana je mjerna jedinica za električnu vodljivost, koja je uvedena u Međunarodni sustav jedinica (SI).

Dana 6. prosinca 1892. godine umro je Werner von Siemens, osnivač tvrtke Siemens, jedne od vodećih svjetskih kompanija na području proizvodnje električnih, elektroničkih i telekomunikacijskih uređaja. Werner von Siemens rodio se 1816. godine u mjestu Lentheu pokraj Hannovera.

Po svojoj je godini rođenja bio gotovo vršnjak njemačkog kancelara Otta von Bismarcka i britanske kraljice Viktorije. Siemensov je životni vijek bio, dakle, usporedan s Viktorijanskim dobom, poznatim po napretku tehnike i tehnologije. Siemensov otac bio je poljoprivrednik, s čak 14-ero djece. Majka Wernera von Siemensa zvala se Eleonore Henriette, a imala je djevojačko prezime Deichmann. Svoju prvu kompaniju osnovao je Werner von Siemens 1847. godine, zajedno s Johannom Georgom Halskeom. Njihova se tvrtka zvala Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, a proizvodila je telegrafske uređaje. Ta je kompanija bila jezgra iz koje je nastala kasnija golema međunarodna korporacija Siemens. Još za vrijeme Siemensovog života elektrotehnika je doživjela velik uspon, a njegova je kompanija bila usmjerena prvenstveno na njenu primjenu u praksi. Prema Werneru von Siemensu nazvana je čak i međunarodna mjerna jedinica za električnu vodljivost – simens – sa simbolom S. Ta je jedinica uvedena u Međunarodni sustav jedinica (SI), pri čemu se radilo o velikom priznanju za spomenutog izumitelja i poduzetnika. Siemens je preminuo u dobi od 75 godina u Berlinu, a pokopan je na evangeličkom (protestantskom) groblju smještenom u blizini toga grada.


Komentari