Na današnji dan

Umro Vilim Osvajač u vrijeme kralja Zvonimira – 1087.

Kralja-vojvodu Vilima Osvajača pokopali su prema njegovoj želji u crkvi sv. Stjepana (Saint Étienne) u normanskom gradu Caenu.

Dana 9. rujna 1087. godine umro je engleski kralj Vilim Osvajač, normanski vojvoda koji je Englesku osvojio oružjem 1066. godine. Zanimljivo je da Vilim nije preminuo u Engleskoj, nego u svojoj rodnoj Normandiji, u koju se vratio manje od godinu dana uoči smrti. Prilikom napada na francuski grad Mantes Vilim je zadobio ozljedu ili je obolio od neke bolesti. Donijeli su ga u normanski grad Rouen i smjestili u tamošnji samostan sv. Gervazija. U tom je samostanu Vilim Osvajač preminuo upravo na današnji dan. U trenutku smrti Vilim vjerojatno još uvijek nije bio navršio 60 godina života (nije poznata točna godina njegovog rođenja, ali se pretpostavlja se rodio 1027. ili 1028. godine).

Kralja-vojvodu pokopali su prema njegovoj želji u crkvi sv. Stjepana (Saint Étienne) u normanskom gradu Caenu. Inače, zanimljivo je da je u trenutku Vilimove smrti 1087. godine u Hrvatskoj vladao kralj Zvonimir. Znameniti papa sv. Grgur VII., s kojim je kralj Zvonimir intenzivno komunicirao, preminuo je samo oko dvije godine ranije.

Komentari