Na današnji dan

Umro sjevernokorejski Veliki vođa Kim Il-sung – 1994.

FILE - In this July, 1994 file photo released by the Korean Central News Agency and distributed by the Korea News Service, the body of late North Korean President Kim Il Sung is displayed at Kumsusan Assembly Hall (currently called Kumsusan Memorial Palace) in Pyongyang, North Korea. Kim died at age 82 on July 8, 1994, after a heart attack on July 7. Similar shows of grief are expected when North Korea lays late leader Kim Jong Il, son of the president, to rest during two days of funeral ceremonies set to take place Wednesday, Dec. 28, 2011 and Thursday, Dec. 29, 2011. (AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service, File) SOUTH KOREA OUT

Kim Il-sung sahranjen je u raskošnom mauzoleju, pri čemu je njegovo tijelo balzamirano i stavljeno u stakleni sarkofag, tako da ga posjetioci mogu vidjeti. Takav način sahrane karakterističan je za komunističke vođe i napravljen je po uzoru na Lenjina, Mao Cetunga i Ho Ši Mina. 

Dana 8. srpnja 1994. godine umro sjevernokorejski komunistički vođa Kim Il-Sung. Uzrok smrti bio je srčani udar. Kim Il-sung je već bio u poodmakloj dobi od 82 godine i već se određeno vrijeme prije smrti borio s nekim oblikom otvrdnuća arterija. Zanimljivo je da je njegov sin Kim Jong-il, kad je saznao da je otac doživio teški srčani udar, otpustio liječnike koji su stalno bili uz očevu postelju i pozvao najbolje stručnjake iz Pyongyanga da ih zamijene. Kad su ovi nakon nekoliko sati došli, već je bilo prekasno i Kim Il-sung je izdahnuo.

Organiziran je veliki sprovod, kojem su prisustvovale stotine tisuća ljudi od kojih su mnogi dramatično tugovali za preminulim vođom. Sahranjen je u raskošnom mauzoleju, pri čemu je njegovo tijelo balzamirano i stavljeno u stakleni sarkofag, tako da ga posjetioci mogu vidjeti. Takav način sahrane karakterističan je za komunističke vođe i napravljen je po uzoru na Lenjina, Mao Cetunga i Ho Ši Mina (svi oni imaju svoje mauzoleje, a svečano je bilo izloženo i Staljinovo tijelo do 1961. godine). Mauzolej za Kim Il-sunga napravljen je tako da je u njega preuređena predsjednička palača u kojoj je on za života stanovao i od kamo je vladao nad Sjevernom Korejom (tzv. Kumsusan Palača Sunca). Preuređenje te palače u mauzolej navodno je koštalo barem 100 milijuna dolara (po nekima čak 900 milijuna), što je bilo besramno trošenje novca za zemlju u kojoj je veliki dio stanovnika gladovao.

Kim Il-sung je za života imao titulu vječnog predsjednika republike i velikog vođe, dok je njegov sin i budući nasljednik označavan kao dragi vođa. Nakon očeve smrti Kim Jong-il je preuzeo vlast i držao je sve do smrti 2011. godine. 


 

Komentari