Na današnji dan

Umro mletački dužd Leonardo Loredan, čija je obitelj imala veliki zemljišni posjed oko Barbana u Istri – 1521.

Zanimljivo je da je duždeva plemićka obitelj Loredan u 16. stoljeću stekla posjed oko grada Barbana u Istri. Taj se zemljišni posjed prostirao uz Raški zaljev, oko Barbana i Raklja. Obitelj Loredan zadržala se kao zemljoposjednik na tom području sve do 1868. godine.

Dana 21. lipnja 1521. godine umro je mletački dužd Leonardo Loredan. Duždevska je čast u Veneciji načelno bila doživotna pa je Loredan na položaju dužda bio do smrti, gotovo 20 godina nakon što je taj položaj preuzeo od svog prethodnika – Agostina Barbariga. Prosječno su mletački duždevi bili među najstarijim šefovima država u Europi, jer su na duždevski položaj obično birani u starijoj dobi. Tako je i Leonardo Loredan za dužda izabran kad je bio u 64. godini života. Uspio je poživjeti zatim sve do svoje 85. godine.

Leonardo Loredan bio je dužd od 1501. do 1521. godine, u vrlo važnom razdoblju povijesti Venecije. Naime, Mletačka Republika u tom je vremenu uspjela postići veliki teritorijalni opseg u Italiji, no tada su se ostale sile udružile protiv nje i gotovo je uništile u sudbonosnoj Bitki kod Agnadella. Prema Machiavelliju, Venecija je prilikom te bitke u jednom danu izgubila ono što je stjecala tijekom 800 godina. Postojala je opasnost čak i da bude dokrajčena, no na kraju se, na čelu s duždem Loredanom, izvukla iz pogibelji.

Dužd Loredan postao je zbog tog uspješnog mletačkog preživljavanja i oporavka jednom od najslavnijih figura u povijesti Republike. Znamenit je njegov portret koji je izradio Giovanni Bellini, a koji ga prikazuje s duždevskom kapom. Općenito je to do danas ostao jednim od najreproduciranijih duždevskih portreta uopće.


Zanimljivo je da je duždeva obitelj Loredan u 16. stoljeću stekla posjed oko grada Barbana u Istri. Taj se zemljišni posjed prostirao uz Raški zaljev, oko Barbana i Raklja. Obitelj Loredan zadržala se kao zemljoposjednik na tom području sve do 1868. godine, a u Barbanu je posjedovala svoju palaču (palaču Loredan).

Komentari