Na današnji dan

Umro Hernán Cortés kao španjolski markiz – 1547.

Cortés je od španjolskog kralja dobio titulu markiza, punog naziva „markiz Doline Oaxaca“ (šp. Marqués del Valle de Oaxaca). Premda je većinu života proveo na području Amerike, Cortés je preminuo u Španjolskoj.

Hernán Cortés, španjolski konkvistador čije je djelovanje na području današnjeg Meksika dovelo do pada Aztečkog Carstva, umro je na današnji dan 1547. godine. Rodom je bio iz španjolske Ekstremadure, a rodio se u gradu Medellínu 1485. godine. U trenutku Kolumbovog otkrivanja Amerike Cortés je bio 7-godišnji dječak. Zanimljivo je da je po svojoj majci Cortés bio rođak drugog poznatog konkvistadora – Francisca Pizarra – koji je također rođen na području Ekstremadure (rodna mjesta Cortésa i Pizarra udaljena su 50-ak kilometara).

Hernán Cortés otputovao je iz rodne Španjolske preko oceana u Ameriku prije nego je navršio 20 godina života. Prilično se brzo uzdigao, dosegnuvši zapovjedne funkcije, a 1518. godine započeo je s osvajanjem područja Meksika. Ondje je pod njegovim zapovjedništvom počinjeno mnogo nasilja. Cortés je od španjolskog kralja dobio titulu markiza, punog naziva „markiz Doline Oaxaca“ (šp. Marqués del Valle de Oaxaca). Premda je većinu života proveo na području Amerike, zanimljivo je da je Cortés preminuo u Španjolskoj. Smrt ga je zadesila u 63. godini života u gradiću Castilleja de la Cuesta u Andaluziji. To se mjesto nalazi nedaleko od Seville, u blizini arheoloških ostataka starorimske Italice (rodnog mjesta rimskog cara Trajana).


Komentari