Na današnji dan

Umro Francisco Franco – 1975.

Franco je pokopan na spomeničkom mjestu zvanom Valle de los Caídos oko 40 kilometara od Madrida. Njegov se grob nalazi kod tamošnje bazilike, iznad koje se na stijeni diže golem križ visok čak 150 metara.

Dana 20. studenog 1975. godine umro je Francisco Franco, dugogodišnji španjolski šef države. Već nekolikog godina ranije počeo je pripremati budućeg kralja Juana Carlosa za svog nasljednika. Juan Carlos bio je, doduše, zakoniti nasljednik prijestolja, no u to vrijeme još je uvijek bio živ njegov otac – don Juan – koji je imao titulu grofa od Barcelone i koji je logično trebao preuzeti prijestolje prije svog sina. Francisco Franco ipak je zaobišao grofa od Barcelone i preodredio Juana Carlosa za novog kralja Španjolske (don Juan tj. grof od Barcelone poživio je sve do 1993. godine bez da je ikada postao kraljem).

Franco je preminuo samo dva tjedna prije svog 83. rođendana. Zanimljivo je da mu se datum smrti – 20. studenog – time poklopio s datumom smaknuća osnivača Falange – Joséa Antonija Prima de Rivere. Franco je pokopan na spomeničkom mjestu zvanom Valle de los Caídos oko 40 kilometara od Madrida. Njegov se grob nalazi kod tamošnje bazilike, iznad koje se na stijeni diže golem križ visok čak 150 metara. Na tom se području nalazi i benediktinski samostan.


Komentari