Na današnji dan

Umro Claude Monet na svom prekrasnom posjedu pokraj Seine – 1926.

Monetova kuća i vrt u Givernyju, mjestu u kojem je slavni slikar proživio čak 43 posljednje godine života, a u kojem je i umro, mogu se razgledati i u današnje vrijeme.

Dana 5. prosinca 1926. godine umro je Claude Monet, znameniti francuski impresionistički slikar. Smrt ga je zatekla u gradiću Givernyju gdje je imao velik posjed. Naime, već 1883. (oko 43 godine prije smrti) doselio se Monet sa svojom obitelji u Giverny. To ga je mjesto navodno privuklo prilikom jedne vožnje vlakom, kad ga je vidio uz prugu. U Givernyju je Monet s vremenom kupio znatan zemljišni posjed, u čije je uređenje uložio mnogo truda. Stvorio je velik park s jezerom i velikom količinom ukrasnog bilja. Zapošljavao je navodno čak sedam vrtlara u svrhu održavanja parka, a novac mu je pristizao od prodaje slika.

Mjesto Giverny, koje je Monet tako zavolio, nalazi se tik uz rijeku Seinu, šezdesetak kilometara nizvodno od Pariza. Taj kraj pripada Normandiji, a u blizini se nalazi i dvorac La Roche-Guyon (Château de La Roche-Guyon) koji je pripadao znamenitoj obitelji de La Rochefoucauld. Zanimljivo je da je u dvorcu La Roche-Guyon njemački feldmaršal Rommel imao stožer u Drugom svjetskom ratu. Monetova kuća i vrt u Givernyju, mjestu u kojem je slavni slikar proživio čak 43 posljednje godine života, mogu se razgledati i u današnje vrijeme.

Claude Monet doživio je dob od 86 godina, što je bila prilična starost. Zanimljivo je da je većina najpoznatijih francuskih impresionističkih slikara doživjela znatnu starost. Primjerice, Pierre-Auguste Renoir doživio je 78, Edgar Degas 83,Paul Cézanne 67, a Camille Pissarro 73 godine života.


Komentari