Na današnji dan

Umro Charles de Gaulle – 1970.

De Gaulle je preminuo upravo uoči svog 80. rođendana (rođen je 22. studenog pa mu je do 80. rođendana nedostajalo 13 dana). 

Dana 9. studenog 1970. godine umro je francuski predsjednik Charles de Gaulle. Zanimljivo je da je on prethodne godine (1969.) dobrovoljno dao ostavku na mjesto predsjednika Francuske, premda je još imao pravo ostati na toj poziciji nekoliko godina. Naime, francuski su predsjednici u to doba birani na mandat od čak sedam godina (danas ih biraju na samo pet godina). Budući da je drugi mandat Charlesu de Gaulleu počeo 1966. godine, mogao je ostati predsjednikom sve do početka 1973. godine, da nije u međuvremenu umro.

De Gaulle je preminuo upravo uoči svog 80. rođendana (rođen je 22. studenog pa mu je do 80. rođendana nedostajalo 13 dana). Posljednje je dane života proveo na svom imanju La Boisserie kod mjestašca Colombey-les-Deux-Églises na prostorima Šampanje. Ondje je imao slikovit posjed od nekoliko hektara.

Charles de Gaulle pokopan je u spomenutom mjestu Colombey-les-Deux-Églises, u jednostavnom grobu pokraj svoje kćerkice koja je umrla ranije od upale pluća u dobi od samo dvadeset godina (imala je Downov sindrom). Kasnije je uz njih dvoje pokopana i njegova supruga Yvonne, s kojom je Charles u braku do smrti proveo gotovo pedeset godina.


Komentari