Na današnji dan

Umro car Franjo Josip – 1916.

Car je umro u poznatoj palači Schönbrunn u Beču.

Dana 21. studenog 1916. godine umro je hrvatski kralj i austrijski car Franjo Josip, vladar čitave Austrougarske Monarhije. Umro je u visokoj dobi od 86 godina. Budući da je mlad stupio na prijestolje, sa svega 18 godina starosti, i da je tako dugo živio, njegovo je vladanje postalo jedno od najdužih u čitavoj svjetskoj povijesti. Naime vladao je gotovo punih 68 godina (da je poživio samo još desetak dana navršio bi 68. godišnjicu dolaska na prijestolje).

Franjo Josip bio je oženjen svojom sestričnom Elizabetom . Od sinova imali su samo prijestolonasljednika Rudolfa, koji je umro u misterioznim okolnostima u Mayerlingu 1889. godine. Ta je smrt imala teške posljedice za Franju Josipa, a udarac mu je nanijelo i ubojstvo njegove supruge Sissi 9 godina kasnije. Car je tijekom svog života bio u više posjeta Hrvatskoj. Bio je u Zagrebu 1895. godine prilikom otvaranja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Od svih hrvatskih gradova najviše ga se veže uz Opatiju, koju je posjećivao odsjedajući u hotelu koji se danas zove Imperial.

Car je umro u poznatoj palači Schönbrunn u Beču. Postoji sačuvano medicinsko izvješće napisano dan prije smrti koje opisuje njegovo stanje. Ujutro je imao temperaturu 38°C, a navečer 37.8°C. Imao je upalu na desnom plućnom krilu kao dodatak na kronični plućni katar. Srce mu je funkcioniralo dobro, ujednačeno je disao, a apetit mu je bio nešto smanjen.

Unatoč temperaturi, car nije ležao dan uoči smrti, nego je radio. Taj dan je primio u audijenciju vrhovnog dvorskog meštra kneza od Montenuova (jedna od najuglednijih osoba na dvoru, zanimljiv po tome što je bio unuk Marije Lujze, nekadašnje Napoleonove carice). Primio je još i nekoliko generala, te feldmaršala nadvojvodu Friedricha – koji je držao položaj vrhovnog zapovjednika Austrougarskih oružanih snaga. Bilo je to vrijeme usred Prvog svjetskog rata i ratni poslovi su, dakako, bili ključni. Radio je tog dana sve do večeri.


Na današnji dan car je iznenada umro. Bilo je to prilično neočekivano s obzirom da je još prethodnog dana bio uobičajeno aktivan (bio je i inače poznat po svojoj radnoj energiji). Carevo tijelo je balzamirano i sahranjeno u poznatoj Carskoj kripti ispod kapucinske crkve i samostana u Beču. Ta kripta može biti zanimljiv dodatak razgledavanju Beča. Može se pronaći u prospektima pod nazivom Kaisergruft ili Kapuzinergruft. U njoj se nalaze posmrtni ostaci 145 pripadnika dinastije Habsburg, uključujući 12 careva i 18 carica. Neki od sarkofaga su doista raskošno umjetnički ukrašeni.

Komentari