Na današnji dan

Umišljeni bolesnik umro na pozornici usred predstave (1673.)

Na današnji dan 1673. u Parizu je prvi puta izvedena komedija Umišljeni bolesnik. U glavnoj ulozi bio je autor komedije Jean-Baptiste Poquelin, mnogo poznatiji kao Molière.

Glavnu ulogu komedije u tri čina igra hipohondar Argan. Stalno poziva liječnike bez razloga, a oni na njemu zarađuju. Argan želi udati kćer Angelique za mladog liječnika Thomasa Diafoirusa iako ga ona ne voli.

Malobrojni dobronamjerni likovi pokušavaju Argana odvratiti od njegove opsjednutosti. Njegov brat i sluškinja nagovorili su ga da glumi mrtvaca kako bi otkrio tko ga voli. Na meti sz zapravo bile druga supruga i kći Angelique. Supruga je pokazala samo pohlepu za novcem, a kći pravu ljubav. Stoga joj je otac dozvolio da se uda za nekog drugog liječnika ili muškarca koji će tek postati liječnik. Zatim ga je brat nagovorio da i sam postane liječnik, a njegovo polaganje zakletve pretvara se u pravu farsu.

Zapravo je glavna tema komedije smrt, koja se pojavljuje u različitim oblicima: dok neki imaju strah od smrti, neki u njoj vide spas od života ili financijski dobitak. Sve su te situacije uvijek prikazane kroz, što je teško postići, a da se ne prijeđe granica dobrog ukusa.

Ovaj slavni kazališni komad francuskog autora Molièra bio je njegovo posljednje djelo. Tijekom četvrte izvedbe Molieru je pozlilo te se srušio na pozornici. Nakon nekoliko sati je preminuo u kostimu umišljenog bolesnika.


Piše: Marsela Alić

Komentari