Na današnji dan

Umberto II. – posljednji talijanski kralj (1983.)

Posljednji vladajući kralj u povijesti Italije – Umberto II. od Savoje, umro je 18. ožujka 1983. godine. On je postao kralj nakon Drugog svjetskog rata, u svibnju 1946. godine, kad je njegov otac abdicirao u njegovu korist. Već sljedećeg mjeseca monarhija je u Italiji ukinuta, pa je Umberto II. zapravo vladao samo 34 dana. Zbog toga ga ponekad zovu Svibanjskim kraljem (tal. Re di Maggio).

Majka Umberta II. bila je Crnogorka. Zvala se Elena (crnogorski Jelena) i bila je kći poznatog crnogorskog kralja Nikole I. Petrovića-Njegoša. Njena sestra Zorka udala se za budućeg srpskog kralja Petra Karađorđevića, s kojim je imala sina Aleksandra (poznat kao diktatorski vladar Jugoslavije). Kralj Umbero II. i jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević bili su, dakle, bratići.

Nakon što je monarhija u Italiji ukinuta, Umberto II. otišao je u emigraciju. Dapače, talijanski ustav iz 1947. godine zabranio je njemu i svim ostalim muškim pripadnicima kraljevske dinastije vratiti se u Italiju. Tako Umberto II. više nikad nije smio nogom stupiti u domovinu, pa je u emigraciji i umro. Smrt ga je zatekla u Ženevi. Tek 2002. ponovno je dopušteno muškim pripadnicima kraljevske dinastije Savoja da uđu u Italiju.

Komentari