Na današnji dan

Ulje sv. Remigija za pomazanje francuskih kraljeva – 533.

Prema legendi, upravo je u grobu sv. Remigija pronađena ampula sa Svetim Uljem kojim su zatim pomazivani francuski vladari.

Na današnji dan umro je znameniti katolički svetac Remigije. Možda pod tim imenom i nije toliko poznat, ali svatko je vjerojatno čuo za francuski oblik njegovog imena – Saint Remy. Naime, sv. Remigije upravo je u Francuskoj najviše slavljen svetac jer je imao ključnu ulogu u pokrštavanju Franaka. Sv. Remigije pokrstio je 496. godine prvog kralja koji je ujedinio Franke – poznatog Klodviga iz dinastije Merovinga. Klodvig je tako postao prvi kršćanski kralj u Galiji, a njegovo obraćenje bilo je ključno za pokrštavanje čitavog stanovništva te zemlje na prostoru današnje Francuske.

Sv. Remigije imao je funkciju biskupa grada Reimsa. Za francusku povijest Reims je jedno od najvažnijih crkvenih središta jer su se u tamošnjoj katedrali redovito krunili francuski kraljevi tijekom više od 1000 godina. Krunidbu je obavljao nadbiskup Reimsa, a najvažniji obred bilo je pomazanje kralja Svetim Uljem. Prema legendi, upravo je u grobu sv. Remigija pronađena ampula sa Svetim Uljem kojim su zatim pomazivani francuski vladari. Zbog ogromnog značenja te Svete Ampule (franc. Sainte Ampoule) – čuvali su je osobno opati samostana sv. Remigija u Reimsu i to noseći je na lancu oko vrata. Sv. Remigije umro je mučeničkom smrću na današnji dan upravo u gradu Reimsu.


Komentari