Na današnji dan

Uliks Stanger – nositelj liberalnih ideja u Istri (1882.)

Političar i pravnik Uliks Stanger (Štanger, Stangher) rođen je 13. srpnja 1882. u Opatiji. Bio je iz odvjetničke obitelji te je i sam završio pravo u Beču nakon čega započinje odvjetničku praksu u Trstu. Usporedno postaje tajnikom društva Dalmatinski skup te izdaje novine Hrvatsko slovo.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata seli se u Opatiju (koja je pripala Italiji) gdje se intenzivno bavi politikom u Političkom društvu Edinost. Uz Mirka Vratovića i Antu Ivešu bio je nositelj liberalnih ideja u Istri te jedan od lidera Hrvatsko-slovenske narodne stranke.

Do 1924. bio je hrvatski istarski zastupnik u talijanskom parlamentu, u kojem je uz Slovence Wilfana i Besednjaka jednim od najaktivnijih zastupnika u klubu nacionalnih manjina. Kako nije ponovo izabran za zastupnika odlazi u Kraljevinu Jugoslaviju i otvara odvjetničku kancelariju u Splitu.

Početkom Drugog svjetskog rata pridružuje se partizanskom pokretu te je izabran za člana prve hrvatske antifašističke vlade. Nakon rata vodio je Jadranski institut, danas Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.


Uliks Stanger preminuo je 1973. godine u rodnoj Opatiji.

piše: Dražen Krajcar

Komentari