Na današnji dan

Ulazak mladog francuskog markiza de Lafayettea u američku vojsku – 1776.

NYH154555 Credit: Marquis de Lafayette (1757-1834), c.1781-85 (oil on canvas) by Francesco Giuseppe Casanova (c.1732-1803) © Collection of the New-York Historical Society, USA/ The Bridgeman Art Library Nationality / copyright status: Italian / out of copyright PLEASE NOTE: The Bridgeman Art Library works with the owner of this image to clear permission. If you wish to reproduce this image, please inform us so we can clear permission for you.

Dana 7. prosinca 1776. godine mladi francuski markiz de Lafayette sklopio je s Amerikancima sporazum o ulasku u njihovu vojsku. Markizu je tada bilo samo 19 godina, a u američkoj je vojsci dobio visok čin generala bojnika. Dakako, Amerikanci su se u to doba borili u Ratu za nezavisnost protiv Britanaca i bila im je potrebna svaka pomoć izvana.

Ulazak markiza de Lafayettea u američku vojsku dogovorio je Silas Deane – američki tajni agent u Francuskoj. Markiz de Lafayette bio je bogat i ugledan mladi aristokrat iz plemićke obitelji koja se uzdigla još u srednjem vijeku (jedan pripadnik obitelji bio je maršal Francuske i suborac sv. Ivane Orleanske još u prvoj polovici 15. stoljeća).

Lafayette se u Američkom ratu za nezavisnost toliko proslavio da je postao najpoznatiji Francuz koji je ikada ratovao u sklopu američke vojske. Nakon pobjede nad Britancima, Lafayette se vratio u Francusku i ondje je imao veliku ulogu u doba Francuske revolucije. Bio je jedan od rijetkih ljudi koji su bili ključni igrači i u Ratu za nezavisnost u SAD-u i u Revoluciji u Francuskoj.

Komentari