Na današnji dan

Ukradena slavna Mona Lisa (1911.)

Za krađu Mona Lise isprva je osumnjičen slavni pjesnik Guillaume Apollinaire, koji je svojedobno govorio da bi čitav Louvre trebalo spaliti. 

Najpoznatija krađa umjetnina u povijesti, kad je ukradena najslavnija slika na svijetu – Mona Lisa Leonarda da Vincija, dogodila se 21. kolovoza 1911. godine. Ukrao ju je iz pariškog Louvrea jedan od zaposlenika tog muzeja, imenom Vincenzo Peruggia. Motivi su mu bili dvostruki. S jedne strane, bio je Talijan i smatrao je da Mona Lisa treba biti izložena u Italiji jer ju je naslikao Leonardo. S druge strane, Peruggiin prijatelj kopirao je slike, pa je Peruggia vjerovao da će u slučaju krađe originala cijene kopija porasti.

Nestanak Mona Lise primijetio je jedan posjetilac muzeja sljedeći dan. Umjesto Mona Lise, na mjestu gdje je stajala ostala su samo četiri čavla. Pitao je šefa osiguranja gdje je slika, a ovaj je mislio da je na fotografiranju. Naknadno se ustanovilo da slika nije kod fotografa, pa je podignuta uzbuna. Muzej Louvre je zatvoren na tjedan dana radi istrage.

Za krađu slike isprva je osumnjičen slavni pjesnik Guillaume Apollinaire, koji je svojedobno govorio da bi čitav Louvre trebalo spaliti. Apollinairea su uhitili i stavili u zatvor. On je pokušao prebaciti krivnju na Pabla Picassa, kojeg su isto priveli. Na kraju su obojica oslobođena optužbi.

Ispalo je da je Vinzenzo Peruggia, koji je bio zaposlenik Louvrea, ukrao sliku tako da je ušao u muzej za vrijeme normalnog radnog vremena (kad nije bio u službi) i sakrio se u spremištu za metle. Kad je muzej zatvoren, izašao je van noseći Mona Lisu skrivenu pod kaputom.


Vinzenzo Peruggia skrivao je Mona Lisu oko dvije godine u svom stanu u Parizu. Uhićen je tek kad je pokušavao dati sliku poznatoj galeriji Uffizi u Firenzi i dobiti nagradu zauzvrat. Peruggia je vjerovao da slika treba visjeti u nekoj talijanskoj galeriji. Nakon što je uhićen, osuđen je na 6 mjeseci zatvora, no mnogi Talijani su ga slavili zbog njegovog patriotizma.

Komentari