Na današnji dan

Ukinuto Sveto Rimsko Carstvo (1806.)

Dana 6. kolovoza 1806. ukinuto je Sveto Rimsko Carstvo konačnom abdikacijom posljednjeg cara Franje II. Bio je to zapravo kraj tisućljetne povijesti, jer je to carstvo nominalno ustrojeno još 800. godine krunidbom Karla Velikog za cara u Rimu. Dapače, carstvo Karla Velikog može se smatrati nastavkom antičkog Rimskog Carstva čiji se nastanak smješta još u doba prije Krista.

Sveto Rimsko Carstvo (lat. Sacrum Romanum Imperium) bilo je zanimljiva konstrukcija. Naslanjalo se na povijesnu tradiciju Rimskog Carstva, no već tijekom srednjeg vijeka teritorijalno je bilo ograničeno uglavnom na prostor njemačkih i talijanskih zemalja. Nakon srednjeg vijeka Carstvo je dodatno smanjeno tako da su glavninu carstva činile njemačke zemlje. U tom smislu počeli su ga nazivati i Svetim Rimskom Carstvom Njemačke Narodnosti ili Rimsko-njemačkim Carstvom.

Velika većina careva Svetog Rimskog Carstva od 10. stoljeća bili su njemačkog podrijetla, a od 15. stoljeća svi su carevi bili potomci dinastije Habsburg, uz samo jednu iznimku (Karlo VII. iz dinastije Wittelsbach). To je značilo da je od kraja srednjeg vijeka pa nadalje car vladao većinom iz Beča (habsburške prijestolnice). Od kraja 16. stoljeća carski se parlament sastajao u Regensburgu.

Raspadom Svetog Rimskog Carstva ustrojene su tri nove države: Austrijsko Carstvo na čelu s Habsburgovcima, Kraljevina Pruska i Rajnska Konfederacija, savez njemačkih država pod Napoleonovom dominacijom.

 


Komentari