Na današnji dan

Ukinut besplatni rum u britanskoj mornarici, mornari u dubokoj žalosti (1970.)

 

Rum se počeo davati od 1655. godine, nakon što su Britanci zauzeli Jamajku, otok bogat šećernom trskom od koje se proizvodi rum. Nakon ukidanja besplatnog davanja ruma neki mornari su na taj dan zbog žalosti stavili crne vrpce na nadlaktice. Na nekim brodovima organizirali su i simboličke sprovode.

Britanska kraljevska mornarica (engl.Royal Navy), držala je tijekom više stotina godina praksu davanja besplatne porcije ruma svojim mornarima. Rum se počeo davati od 1655. godine, nakon što su Britanci zauzeli Jamajku, otok bogat šećernom trskom od koje se proizvodi rum. Na brodovima je postojala posebna bačva za rum koju su nazivali Rum Tub. Bila je obično ukrašena ornamentima, a ponekad i ojačana mjedenim okovima. Svaki je pripadnik mornarice imao pravo na pola pinte ruma dva puta dnevno, što je bila znatna količina.

Rum je bio pogodan za transport na brodovima, jer se ne kvari, za razliku od piva koje je korišteno ranije i koje se znalo pokvariti. Godine 1740. dnevna porcija ruma smanjena je na 0,7 decilitra i to jednom dnevno, između 11 sati i podneva. To vrijeme dana zato se nazivalo Up Spirits (igra riječi jer spirit znači i alkohol i životni duh). Mornari ispod 20 godina nisu dobivali rum. Ako se netko izjasnio da ne pije alkohol, dobivao je umjesto ruma svotu od 3 penija na dan.

Dana 31. srpnja 1970. besplatno davanje ruma konačno je ukinuto. Neki mornari su na taj dan zbog žalosti stavili crne vrpce na nadlaktice. Na nekim brodovima organizirali su i simboličke sprovode. Mornarica je ukidanje ruma objasnila time što alkoholiziranost mornara može umanjiti njihovu sposobnost upravljanja teškim strojevima.


Komentari