Na današnji dan

Ujedinjena Kraljevina vratila Hong Kong Kini (1997.)

Prvoga srpnja 1997. Ujedinjena Kraljevina predala je suverenitet nad Hong Kongom Narodnoj Republici Kini. Razlog za vraćanje Hong Konga Kini bilo je u tome što je veći dio njegovog teritorija Ujedinjena Kraljevina stekla 1898. ugovorom o 99-godišnjem najmu. Taj je najam istekao 1997. i stoga je došlo vrijeme da se ugovor ispoštuje.

Ceremonija predaje počela je još u noći prethodnog dana (30. lipnja) kad je princ Charles održao oproštajni govor u ime kraljice Elizabete II. Te je noći održan vatromet, a u ponoć je spuštena britanska zastava uz zvuke himne God Save the Queen. Slijedeći dan Hong Kong je službeno prešao u kineske ruke. Podignuta je kineska zastava i odsvirana kineska državna himna. Prisutan je bio i britanski premijer Tony Blair, koji je postao premijerom niti dva mjeseca prije, i kineski predsjednik Jiang Zemin. 

Princ Charles ukrcao se na kraljevsku jahtu Britannia i isplovio iz Hong Konga zajedno s dotadašnjim britanskim guvernerom Chrisom Pattenom (kasniji poznati povjerenik EU, s titulom lorda Pattena) i njegovom obitelji. Komunistička Kina prihvatila je Hong Kong po sistemu jedna država, dva sustava, tj. dozvolila je da Hong Kong i dalje ima kapitalistički sustav. I do danas je Kina zadržala neke specifične britanske običaje u Hong Kongu. Npr. u svim se školama i dalje uči engleski jezik, a vozila voze lijevom stranom ceste (u ostatku Kine desnom).

Komentari