Na današnji dan

Uhićena zavodljiva južnjačka špijunka Belle Boyd (1864.)

Dana 29. srpnja 1864. za vrijeme Američkog građanskog rata uhićena je Belle Boyd, mlada žena koja je radila kao špijunka za Konfederaciju (jug). Rođena je u južnjačkoj državi Virginiji, a špijunkom je postala kad joj je bilo samo 17 godina. Naime, na početku Građanskog rata sjevernjački vojnici su okupirali njen gradić. Kad su vidjeli južnjačku zastavu na njenoj kući, skinuli su je i postavili zastavu Unije. To je mladu Belle jako naljutilo, a kad joj je jedan sjevernjački vojnik k tome opsovao majku, ona ga je upucala. Sud ju je oslobodio optužbi, ali je zadržana pod nadzorom u svojoj kući.

To joj je dalo priliku da se upozna sa sjevernjačkim vojnicima koji su je čuvali. Od njih je doznavala korisne informacije o sjevernjačkoj vojsci, pa je te podatke slala po svojoj ropkinji Elizi Hopewell Južnjacima. Kasnije joj je omogućeno veće kretanje, pa je jednom prilikom u lokalnom hotelu mogla prisluškivati razgovor sjevernjačkog generala Jamesa Shieldsa s članovima njegovog stožera. Tada je saznala da će sjevernjaci znatno smanjiti broj vojnika koji čuvaju grad. S tom porukom odjahala je prema južnjačkoj vojsci i javila slavnom konfederacijskom generalu Stonewall Jacksonu da slobodno napadne i zauzme grad. General je to učinio i uspio. Bio je jako zahvalan Belli i dao joj je počasni čin satnika. Dobila je i odlikovanje Južnjački križ časti.

Naposlijetku Sjevernjaci su je uhitili i zatvorili u samom glavnom gradu Unije – Washingtonu. Kasnije je poslana u Europu. Kad se pokušala vratiti, sjevernjaci su zauzeli njen brod. Međutim, zaljubila se u sjevernjačkog kapetana koji je zarobio brod. On joj je omogućio da pobjegne u Kanadu, pa zatim u Englesku. Tamo su se njih dvoje vjenčali, nakon što je on izbačen iz sjevernjačke vojske zbog toga što je dopustio da ona pobjegne.

Komentari