Na današnji dan

Ugarski grof u čijoj je palači otvoreno prvo zagrebačko kazalište – 1760.

Kazališna dvorana, koja je po njemu nosila naziv Amadéovo kazalište, nalazila se u današnjoj Demetrovoj ulici na Gornjem gradu.

Dana 25. studenog 1760. godine rođen je ugarski grof Antal Amadé de Várkonyi, aristokrat koji je imao znatnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Naime, u palači grofa Amadéa na Gornjem gradu otvoreno je prvo javno kazalište u Zagrebu, a on je bio i veliki župan Zagrebačke županije. Kazališna dvorana, koja je po njemu nosila naziv Amadéovo kazalište, nalazila se u današnjoj Demetrovoj ulici, u zgradi koja je nekoć bila u grofovom vlasništvu, upravo na mjestu na kojem se danas nalazi Hrvatski prirodoslovni muzej. To je mjesto kasnije postalo sastajalištem mađarona u Zagrebu (pod nazivom mađaronski Casino).

Grof Antal Amadé de Várkonyi rođen je u mjestu Bős na području današnje slovačke (nekoć je slovačko područje bilo u sastavu Kraljevine Ugarske). Mjesto Bős preimenovano je 1948. godine u današnje ime Gabčíkovo, a smješteno je nedaleko od Dunava. Tijekom svoje karijere postao je kraljevskim komornikom i tajnim savjetnikom, a bio je veliki župan triju županija: Zaladske, Košičke i Zagrebačke.

Grof Amadé poživio je do 1835. godine, a preminuo je u mjestu Marczaltő u Ugarskoj, u 75. godini.


Komentari