Na današnji dan

Udaja najbogatije žene u Europi za najpoželjnijeg mladoženju – 1490.

Ana od Bretanje je nosila u miraz cijelu jednu državu zbog koje su se vodili krvavi ratovi.

Na današnji se dan najbogatija žena u Europi – Ana od Bretanje – udala za budućeg cara Maksimilijana Habsburškog. Zanimljivo je da je njoj bilo samo 13 godina, dakle bila je djevojčica, a njen je suprug bio u 32. godini života i već je bio udovac (prva supruga umrla mu je čak 8 godina ranije).

Ana je bila vladajuća vojvotkinja od Bretanje. Ta je zemlja u to doba bila samostalna država i nije bila dio Francuske kao što je danas. Francuski su kraljevi, dakako, pokušavali priključiti vojvodstvo Bretanju svojoj državi, ali su se Bretonci već dugo godina bili odupirali. Između Francuza i Bretonaca vodili su se zbog toga krvavi ratovi. Ana je postala vladarica Bretanje kad joj je bilo samo 11 godina. Naime, umro joj je otac, a ona mu je bila jedina nasljednica. Takvu djevojčicu koja je nosila u miraz cijelu jednu državu, željeli su oženiti mnogi europski moćnici i preko nje zavladati Bretanjom. Ani je bilo u interesu obraniti svoju državu od agresivnih Francuza, pa je morala pažljivo odabrati budućeg supruga. Naime, on je morao biti dovoljno moćan da zaštiti njenu državu od francuskog osvajanja.

Izbor je pao na muškarca koji je bio nasljednik najviše vladarske titule u Europi. Bio je to budući car Svetog Rimskog Carstva – Maksimilijan Habsburški, koji je i sam bio silno bogat jer je u prvom braku stekao raskošno Burgundsko vojvodstvo te gotovo cijelu današnju Belgiju i Nizozemsku. Vjenčanje je obavljeno na današnji dan u jednom od većih gradova Bretanje – Rennesu.


Komentari