Na današnji dan

Ubojstvo sjekirom zamalo pokrenulo svjetski rat (1976.)

Američke su snage podigle razinu pripravnosti na DEFCON 3 (žuta opasnost), što je ista razina koja je proglašena nakon napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001. godine. Razmišljali su o topovskom i raketnom napadu na Sjevernu Koreju.

Jedan od najopasnijih pograničnih incidenata između Sjeverne i Južne Koreje dogodio se 18. kolovoza 1976. godine. Na samoj liniji razgraničenja dviju Koreja, u tzv. Neutralnoj zoni, postoji jedan granični prijelaz i to je zapravo jedino mjesto gdje vojnici dviju Koreja stoje jedni nasuprot drugih na straži. Most koji dijeli dvije Koreje na tom mjestu zove se Most bez povratka, jer je postojao običaj da se sjevernokorejskim ratnim zarobljenicima ponudi da prijeđu most ili da ostanu u Južnoj Koreji. Kad bi jednom prešli most, više se nisu smjeli vratiti, pa je most po tome dobio ime.

Nedaleko od mosta, nalazila se granična postaja UN-a, koju su zbog izoliranosti zvali Najusamljenija postaja na svijetu. Između te postaje i najbliže susjedne UN-ove promatračnice nalazilo se drvo koje je blokiralo pogled i tako otežavalo komunikaciju UN-ovim snagama. Teritorij oko te granične postaje bio je pod zajedničkim nadzorom sjevernokorejske i južnokorejske vojske. Sjevernokorejanci su u više navrata pokušali oteti UN-ovce iz postaje, pa su UN-ovi časnici odlučili podrezati navedeno drvo koje je priječilo pogled, kako bi lakše mogli pozvati pomoć u slučaju još jednog sjevernokorejskog pokušaja otmice.

UN-ovci su spomenutog datuma došli do drveta i počelo je njegovo obrezivanje. Nisu imali oružja zbog lokalnih propisa o njegovom nenošenju, ali su imali sjekire i ostali alat u kamionu. Ubrzo su do njih došli Sjevernokorejanci. Časnik sjevernokorejske vojske Pak Chul, kojeg su UN-ovci zbog njegove agresivnosti zvali Poručnik Buldog, naredio im je da prestanu s obrezivanjem drveta, zato što ga je “Kim Il-sung osobno posadio i njegovao.” UN-ov je časnik na to samo okrenuo leđa Sjevernokorejancima i nije se obazirao na njih. Na to ga je Poručnik Buldog udario karate udarcem u stražnju stranu vrata i naredio svojim vojnicima da ubiju Zapadnjake. Sjevernokorejanci su pograbili odbačene sjekire od sječe drveta i napali UN-ovce. Ubili su sjekirama dva UN-ova časnika, po nacionalnosti Amerikanca. Ostali su UN-ovci pobjegli na sigurno.

Kim Jong-Il, sin sjevernokorejskog diktatora Kim Il-Sunga, istog dana, svega nekoliko sati nakon incidenta, održao govor na Konferenciji nesvrstanih u Colombu u Šri Lanki, gdje je navedeni događaj opisao kao američki napad na nedužne sjevernokorejske stražare. Predložio je Nesvrstanima rezoluciju kojom bi se osudili Amerikanci, i ona je na konferenciji prihvaćena.


Američke su snage podigle razinu pripravnosti na DEFCON 3 (žuta opasnost), što je ista razina koja je proglašena nakon napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001. godine. Razmišljali su o topovskom i raketnom napadu na Sjevernu Koreju, no od toga se odustalo zbog toga što su Sjevernokorejanci imali 4 puta više artiljerije u tom trenutku.

Komentari