Na današnji dan

Ubojstvo američkog novinara snimljeno kamerom – 1979.

Vojnik je naredio novinaru Billu Stewartu prvo da klekne, a zatim i da legne s licem prema zemlji. Zatim mu je iz puške pucao u vrat i ubio ga na mjestu.

Dana 20. lipnja 1979. godine snimljene su poznate scene ubojstva američkog novinara kompanije ABC Billa Stewarta u Nikaragvi. Bilo je to doba građanskog rata između Sandinista (ljevičarskih pobunjenika) i nikaragvanske diktatorske vlade na čelu s Anastasiom Somozom Debayleom. Inače, obitelj Somoza bila je svojevrsna nasljedna diktatorska dinastija koja je dala tri nikaragvanska predsjednika (Anastasio Somoza García, Luis Somoza Debayle i Anastasio Somoza Debayle).

Navedenog dana američka novinarska ekipa kompanije ABC došla je sa svojim vozilom do jedne kontrolne točke koju je držala vladina Nacionalna garda. Vojnik je zapovjedio novinaru Billu Stewartu da izađe iz vozila. S njim je izašao i njegov prevoditelj. Novinar je imao potrebne novinarske propusnice i držao je bijelu zastavu. U međuvremenu je kamerman ekipe otišao u suprotnom smjeru i spontano počeo snimati, ne očekujući ništa posebno. Vojnik je naredio Billu Stewartu prvo da klekne, a zatim i da legne s licem prema zemlji. Zatim mu je iz puške pucao u vrat i ubio ga na mjestu. Sve je ostalo snimljeno kamerom, pri čemu je očito kako je snimatelj iznenađeno trgnuo kameru kad je Stewart ubijen. Zatim je ubijen i prevoditelj. Snimke su objavljene na američkoj televiziji i izazvale su zgražanje javnosti. Američki predsjednik Jimmy Carter počeo je od tada javno nastupati protiv Somozinog režima.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=AwhCXqe6Vm0


Komentari