Na današnji dan

Ubojstvo admirala Yamamota – zapovjednika japanskog napada na Pearl Harbor – 1943.

Admiral Isoroku Yamamoto držao je u Drugom svjetskom ratu položaj vrhovnog zapovjednika najvažnije udarne snage Japanske carske mornarice. Navodno je američki predsjednik Roosevelt osobno naredio likvidaciju Yamamota.

Dana 18. travnja 1943. godine poginuo je vjerojatno najpoznatiji japanski admiral iz Drugog svjetskog rata – znameniti Isoroku Yamamoto. Dodijeljen mu je najviši mogući čin u Japanskoj carskoj mornarici – onaj admirala flote tj. admirala-maršala (jap. Gensui Kaigun Taishō). Taj najviši čin dobila su tijekom Drugog svjetskog rata samo još dva japanska časnika (Nagano i Koga), te jedan princ iz carske dinastije (princ Fushimi Hiroyasu).

Isoroku Yamamoto važan je po tome što je držao položaj vrhovnog zapovjednika Kombinirane flote. Bila je to najvažnija udarna snaga Japanske carske mornarice, a bila je toliko značajna da je postala gotovo i sinonim za cijelu ratnu mornaricu. Yamamoto je bio zapovjednik u poznatom japanskom napadu na Pearl Harbour, kad se željelo slomiti kralježnicu američkoj Pacifičkoj floti. Važna je bila i Yamamotova uloga u Bitki kod Midwaya, koja je bila najvažnija i vjerojatno najodlučnija pomorska bitka na Tihom oceanu tijekom Drugog svjetskog rata.

Admiral Yamamoto dobio je od Hitlerove Njemačke visoko odlikovanje zvano Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima (njem. Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub und Schwertern). On je bio jedini stranac koji je dobio tako visoko vojno odlikovanje u povijesti nacističke Njemačke.

Yamamoto je poginuo dok je letio zrakoplovom Mitsubishi G4M u misiji inspekcije trupa. Navodno je američki predsjednik Roosevelt osobno naredio napad na Yamamota. Amerikanci su poslali odred od 16 lovačkih zrakoplova na admiralov avion. Presreli su njegov Mitsubishi G4M, koji je pratilo 6 japanskih lovaca Zero. Došlo je do zračne borbe, a mnogobrojniji Amerikanci odnijeli su pobjedu i srušili admiralov zrakoplov. Pao je usred džungle na pacifičkom otoku Bougainville. Kad su pronašli admiralovo mrtvo tijelo, navodno je još uvijek sjedio uspravno u sjedalu, s rukom u bijelim rukavicama na dršku svoje katane.


Komentari