Na današnji dan

Ubili 133 afrička roba radi novca od osiguranja (1781.)

Vlasnici britanskog broda Zong bacili su u more robove koje su prevozili iz Afrike na Jamajku 29. studenog 1781. godine. Učinili su to da bi dobili novac od osiguranja. Naime, brod je pri isplovljavanju iz Afrike bio prekrcan robovima. Uskoro su mnogi od njih počeli umirati od pothranjenosti i bolesti.

Vlasnici broda znali su da ako dovezu mrtve robove, za njih neće dobiti nikakvu naknadu, pa su odlučili baciti mrtve, bolesne i nemoćne u more kako bi mogli zatražiti odštetu od osiguranja. Uvjeti osiguranja predviđali su 30 funti po glavi roba u slučaju da je izgubljen za vrijeme putovanja, baš kao da se radi o robi.

Bacili su ukupno 133 roba u more. Kad su se vratili u Britaniju podigli su zahtjev za odštetom. Osiguravatelji su odbili platiti i doveli su slučaj pred sud. Oko toga se podigla znatna buka u javnosti, u koju su se uključili britanski protivnici ropstva (abolicionisti). Čitav je slučaj dao veliki poticaj kampanji za ukidanje ropstva u Velikoj Britaniji. I doista, 1807. godine trgovina je robljem u Ujedinjenoj Kraljevini zabranjena. Podsjetimo, u SAD-u se ropstvo održalo još sljedećih 58 godina, sve do 1865. godine.


Komentari