Na današnji dan

Ubijen židovski milijunaš i njemački nacionalist Walther Rathenau – 1922.

Rathenau je 1922. doživio vrhunac političke karijere postavši njemački ministar vanjskih poslova. Premda je bio njemački nacionalist i premda se protivio cionizmu, ekstremni desničari mrzili su ga jednostavno zato što je bio Židov i što je bio moćan i bogat.

Walther Rathenau, jedan od najbogatijih njemačkih državljana, naslijedio je golemo bogatstvo od svog oca Emila Rathenaua, osnivača i vlasnika poznate kompanije AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft).

Walther je dobio kvalitetno obrazovanje i radio je prvo kao inženjer, a nakon očeve smrti ušao je u upravu AEG-a. Počeo se baviti i politikom. Premda je bio Židov, protivio se cionizmu, smatrajući da se njemački Židovi moraju asimilirati u društvo, a ne izdvajati se iz njega. Rathenau je 1922. doživio vrhunac političke karijere postavši njemački ministar vanjskih poslova. Premda je bio njemački nacionalist, ekstremni desničari mrzili su ga jednostavno zato što je bio Židov i što je bio moćan i bogat. 

Smatrali su ga doslovno sionskim mudracom iz zloglasnog Protokola sionskih mudraca.

Kobnog 24. lipnja 1922. godine Rathenau se vozio uobičajenim putem od svoje kuće do radnog mjesta u ministarstvu (smještenom u slavnoj ulici Wilhelmstrasse u Berlinu, gdje je kasnije bila i Hitlerova kancelarija). Na putu ga je mimoišao automobil pun naoružanih ekstremnih desničara. Oni su pucali u Rathenaua i bacili bombu u njegov automobil. Rathenauova pogibija šokirala je ljude diljem Europe. Albert Einstein kasnije je izjavio da ga je Rathenauova smrt jako uznemirila, jer je dokazala postojanje antisemitskih i antipacifističkih faktora u Njemačkoj.


Komentari