Na današnji dan

Ubijen Talat-paša – zločinac odgovoran za genocid nad Armencima – 1921.

Upucao ga je Armenac Soghomon Tehlirian, kojem su mnogi članovi obitelji poginuli tijekom Genocida nad Armencima. Tehlirian je Talat-pašu prije atentata pratio u Berlinu, u kojem je ovaj živio, bilježeći njegovo svakodnevno kretanje.

Dana 15. ožujka 1921. godine u Berlinu je ubijen Talat-paša, jedan od nekoć najmoćnijih turskih državnika. Do 1918. godine činio je s Enver-pašom i Džemal-pašom vladajući trijumvirat, koji je Turskom vladao na diktatorski način. Talat-paša bio je krivac za provođenje strahovitog Genocida nad Armencima, pri kojem su stotine tisuća ljudi ubijene i protjerane iz svojih domova. Posljednje dvije i pol godine proveo je Talat-paša u egzilu, sve dok nije ubijen u spomenutom atentatu. Upucao ga je Armenac Soghomon Tehlirian, kojem su mnogi članovi obitelji poginuli tijekom Genocida nad Armencima. Tehlirian je Talat-pašu prije atentata pratio u Berlinu, u kojem je ovaj živio, bilježeći njegovo svakodnevno kretanje.

Spomenutog 15. ožujka 1921. godine u ulici Hardenbergstraße, u kojoj je Talat-paša stanovao, upucao ga je pištoljem marke Luger. Zanimljivo je da se Hardenbergstraße nalazi odmah do poznatog Kolodvora Zoo, u berlinskoj četvrti Charlottenburg. Tehlirian je atentat izveo po danu i praktički je odmah uhićen. Održano je suđenje na kojem je porota ubrzo oslobodila počinitelja.

Komentari