Na današnji dan

Ubijen Rabih az-Zubayr – okrutni afrički trgovac robovima – 1900.

Rabih az-Zubayr vladao je u području između rijeke Nila i jezera Čad, a godišnje je izvozio nekoliko tisuća robova. 

Dramatična Bitka kod Koussérija u srcu afričkog kontinenta, na granici današnjih država Čada i Kameruna, odigrala se 22. travnja 1900. godine. U toj je bitki francuska vojska porazila i ubila lokalnog moćnika Rabiha az-Zubayra, koji je bio gospodar bivšeg Carstva Bornu i utjecajni trgovac robovima.

Rabih az-Zubayr imao je neobičnu karijeru. Bio je podrijetlom Nubijac iz područja današnjeg Sudana. Bavio se ratovanjem i trgovanjem robovima, a uspio je zavladati znatnim teritorijem u Središnjoj Africi, na kojem je vladao slično državnom poglavaru. Vladao je u području između rijeke Nila i jezera Čad, a godišnje je izvozio nekoliko tisuća robova. Bio je i vladar nekadašnjeg Carstva Bornu (područje današnjeg Čada, Nigerije, Malija i Kameruna), koje je uspio osvojiti pomoću svoje vojske sastavljene  od robova.

Za prijestolnicu je Rabih odabrao grad Dikwu, koji se danas nalazi u Nigeriji. U Dikwi je sagradio palaču za čiju je gradnju prema legendi u nedostatku vode korištena ljudska krv pomiješana s pijeskom. Okrutnog Rabiha uspjeli su francuski kolonizatori pobijediti u spomenutoj bitki, nakon čega je Francuska osigurala kolonijalnu vlast nad Čadom. Ubijenom Rabihu glava je nabijena na kolac.

piše. Dražen Krajcar


Komentari