Na današnji dan

Ubijen prvi veliki moderni general – 1632.

Q

Mnogi vojni povjesničari smatraju moćnog švedskoj kralja Gustava Adolfa jednim od najvećih reformatora u čitavoj povijesti ratovanja. krivi datum – 6.11. je pravi

Dana 16. studenog 1632. godine ubijen je Otac modernog ratovanja – moćni švedski kralj Gustav Adolf. Nazivaju ga i prvim velikim modernim generalom u povijesti, a u Švedskoj je poznat kao Gustav Adolf Veliki. Susjedni vladari nazivali su ga i Lav Sjevera , te Zlatni Kralj.

Mnogi vojni povjesničari smatraju Gustava Adolfa jednim od najvećih reformatora u čitavoj povijesti ratovanja. Njegova vojska odlikovala se izvrsnom uvježbanošću, dobrim naoružanjem i efikasnom artiljerijom. Sve to podupirala je učinkovita logistika i dobro uređeno financiranje vojske od strane države.

Gustav Adolf uspio je pomoću svoje vrhunske vojske pretvoriti Švedsku u prvoklasnu europsku silu. Dapače, navodno je Švedska u njegovo doba dosegla rang treće po snazi sile u Europi. Moćnije je izgleda bilo samo Rusko Carstvo i Španjolska. Taj period u švedskoj povijesti obično se naziva Doba velike moći (šved. Stormaktstiden). Zanimljivo je da je Gustav Adolf bio uzor i samom Napoleonu Bonaparteu u pogledu ratne strategije.

 Gustav Adolf poginuo je u bitki upravo kad je bio na vrhuncu moći. Radilo se o znamenitoj Bitki kod Lützena. Ona se dogodila nedaleko od njemačkog grada Leipziga i bila je sastavni dio krvavog Tridesetogodišnjeg rata. U toj bitki sukobile su se snage Katoličke lige predvođene carskim generalom Albrechtom von Wallensteinom (poznat posjetiteljima Praga po golemoj palači sagrađenoj za njega) i snage Protestantske unije predvođene samim kraljem Gustavom Adolfom.


Kad je tijekom bitke osobno vodio jedan konjančki napad, Gustav Adolf je sa svojom jedinicom jurišao kroz mješavinu magle i barutnog dima. Izgleda da je u tom kaosu pogođen jednim ili čak s nekoliko hitaca iz ručnog oružja. Kad se izmaglica razišla ugledali su njegovog konja bez jahača. Bilo je potrebno neko vrijeme da Šveđani u toj zbrci uopće pronađu mrtvo kraljevo tijelo.

Zanimljivo je da su Šveđani, unatoč kraljevoj pogibiji, u toj bitki pobijedili. Posmrtni ostatci kralja Gustava Adolfa sahranjeni su u impresivnom kamenom sarkofagu u crkvi Riddarholm u Stockholmu.

Komentari