Na današnji dan

Ubijen maronitski predsjednik Libanona – 1982.

Otac ubijenog predsjednika Bashira Gemayela, bio je osnivač poznate maronitske stranke Falanga.

Libanonski predsjednik Bashir Gemayel ubijen je bombom u Beirutu 14. rujna 1982. godine, tijekom građanskog rata koji je potresao tu zemlju od 1975. godine. Ubijen je svega tri tjedna nakon što je izabran za predsjednika, čak i prije polaganja prisege. Njegova obitelj Gemayel vrlo je utjecajna maronitska dinastija. Maroniti su kršćani u Libanonu koji priznaju papinsko vrhovništvo, i čine oko 21 % libanonske populacije.

Prije građanskog rata Libanon je nazivan Švicarskom Bliskog istoka zbog razmjernog bogatstva u odnosu na susjedne zemlje, zbog bavljenja trgovinom i bankarstvom te zbog velike etničke i vjerske raznolikosti na malom teritoriju. Maroniti su bili najbogatiji dio libanonskog stanovništva i po odredbi ustava imali su pravo na predsjedništvo države. Maroniti su danas i u svijetu poznati po bogatstvu, pa je npr. i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Carlos Slim zapravo Maronit koji živi u Meksiku. Vjerski poglavar Maronita (patrijarh Antiohije) obično od pape biva proglašen kardinalom.

Pierre Gemayel, otac ubijenog predsjednika Bashira Gemayela, bio je osnivač poznate maronitske stranke Falanga i utjecajni libanonski političar. Nakon što je Bashir ubijen, novim predsjednikom Libanona postao je njegov brat Amine Gemayel, dakle sve je ostalo u obitelji. Amineov sin, kasniji ministar Pierre Amine Gemayel također je ubijen 2006. godine.


Komentari