Na današnji dan

Ubijen Karl Hanke, posljednji šef SS-a – 1945.

Hitler je na kraju rata smijenio Heinricha Himmlera, a za šefa čitavog SS-a postavio je Karla Hankea. Reichsführera Hankea ubili su češki partizani.

Osmog lipnja 1945. godine ubijen je čovjek koji je naslijedio Heinricha Himmlera na mjestu čelnog čovjeka SS-a. Ime mu je bilo Karl Hanke i dobio je titulu Reichsführer-SS und Chef der Deutschen Polizei. Naime, Adolf Hitler pred sam kraj rata razriješio je Heinricha Himmlera te funkcije, i to zbog navodne izdaje (Himmler je, naime, želio pregovarati sa Zapadnjacima). U svojoj oporuci, pred samu smrt, Hitler je imenovao Hankea za novog vođu SS-a i čitave njemačke policije.

Tko je bio Karl Hanke? Rođen je u Šleskoj, na teritoriju današnje Poljske, ali kao Nijemac. Pripadao je nešto mlađoj generaciji nacista (bio je čak 14 godina mlađi od Hitlera). U trenutku Hitlerovog dolaska na vlast u Njemačkoj još nije imao ni 30 godina. Napredovao je u nacističkoj hijerarhiji prvenstveno zahvaljujući ministru propagande Goebbelsu, jer je bio njegov bliski suradnik. 

Zanimljivo je da je Hanke dobio znatnu ulogu u obrani grada Breslaua pred sovjetima pod kraj rata (taj grad zove se danas Wrocław i nalazi se u Poljskoj). Hitler ga je za to nagradio čak i najvišim ordenom nacističke stranke – Njemačkim ordenom (njem. Deutscher Orden). Taj su orden nazivali navodno i orden za mrtve heroje jer je dodjeljivan većinom posmrtno. Svega četiri čovjeka dobila su ga za vrijeme života (među njima i Hanke).


Kad je Hanke proglašen Reichsführerom SS-a, Njemačka je već bila na izdisaju (to je bilo samo dva dana prije kapitulacije u Reimsu). Hanke je odletio u Prag i nastavio se tamo boriti, noseći uniformu najnižih pripadnika SS-a (da ga neprijatelji ne bi prepoznali). Zarobili su ga češki partizani. Nisu ga prepoznali i stavljen je u logor zajedno s drugim nižim SS-ovcima. Na današnji dan nekoliko njih, uključivši Hankea, pokušalo je pobjeći. Partizani su otvorili vatru i Hanke je ubijen.

Komentari