Na današnji dan

Ubijen indijanski poglavica Bik Koji Sjedi (1890.)

Jedan od najpoznatijih indijanskih poglavica u povijesti – Bik Koji Sjedi(Tatanka-Iyotanka), ubijen je 15. prosinca 1890. godineu rezervatuStanding Rock. Pripadao je plemenu Siouxa, točnije Lakota Siouxa.

Poznat je po sudjelovanju u znamenitoj Bitki kod Little Big Horna(1876.) gdjeje, ujedinivši indijanska plemena, pobijedio vojsku generalaCustera. Više od spomenutog poraza, bijelce je užasnulo veliko udruživanje Indijanaca koje ih je osnažilo. Više tisuća američkih vojnika poslano je u potjeru te su mnogi domoroci bili prisiljeni na predaju, no ne i Bik koji Sjedi. Odbivši predaju, poveo je svoje pleme u daleku Kanadu, gdje su proveli niz godina. Na kraju su, izmučeni hladnoćom i glađu, bili prisiljeni vratiti se u SAD. Predali su se i nastavili živjeti u rezervatima, u zarobljeništvu.

Godine 1884. Bik Koji Sjedinapušta rezervat i pridružuje se putujućem cirkusu Wild West Show Buffalo Billa, zarađujući 50 dolara tjedno (u to vrijeme velika svota novca).Cirkus je poglavicu učinio slavnim. Njegov gordi stav inspirirao je brojnu publiku u širenju priča o njegovu životu, često preuveličanih.

Kasnije se vratio u rezervat, gdje su ga pokušali uhvatiti zbog sumnje da podržava širenje Plesa duhova, novog religijskog pokreta među Indijancima. Pri uhićenju došlo je do borbe njegovih sljedbenika s indijanskom policijom i u jednom trenutku zalutali je metak pogodio Bika Koji Sjedi u glavu i ubio ga.Pokopan je u Fort Yatesu, a 1953. godinenjegovi posmrtni ostaci preseljeni su u Mobridge, u Južnoj Dakoti, gdje mu je podignut granitni spomenik.


piše: Dražen Krajcar

Komentari