Na današnji dan

Ubijen Ibrahim-paša – veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog (1536.)

Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog zvao se Ibrahim-paša Paržanin. Ubijen je 15. ožujka 1536. godine. Turci ga nazivaju Pargalı İbrahim Paşa, a ime Pargali ili Paržanin dolazi od naziva rodnog grada Parga u Grčkoj. Taj se grad nalazi na zapadnoj grčkoj obali, južno od otoka Krfa. Ibrahim-paša bio je Grk i pravoslavni kršćanin, no kasnije je, izgleda, prisilno preobraćen na islam.

Premda je isprva bio neka vrsta roba, dobio je dobro obrazovanje, a u mladosti se sprijateljio se čak sa slavnim Sulejmanom – budućim vladarom Osmanskog Carstva, poznatim pod nadimkom Veličanstveni. Njih dvojica bili su gotovo vršnjaci i imali su navodno mnogo zajedničkih osobina. To poznanstvo sa Sulejmanom dovelo je do Ibrahimovog velikog uspona.

Kad je Sulejman došao na prijestolje Osmanskog Carstva, Ibrahim je postupno dobivao sve više i više titule: prvo sokolara, zatim upravitelja dvora, a napokon i velikog vezira.

Ibrahim-paša čak se oženio Sulejmanovom sestrom sultanijom Hatidže. Sulejman Veličanstveni dao mu je i titulu serasker, koja je označavala vrhovnog zapovjednika osmanske vojske.


Ipak, s vremenom je došlo do Ibrahimovog pada. Naime, u doba kad su Ibrahim-paša i Sulejman Veličanstveni osvojili Bagdad, došlo je do Sulejmana pismo u kojem se Ibrahim-paša navodno potpisao kao sersker-sultan. Dakle, dodao je titulu sultan svojoj vojnoj funkciji (sultan kod Osmanlija otprilike znači princ, a vrhovnog osmanskog vladara, kojeg mi zovemo sultan, zapravo najčešće označavaju titulom padišah). Moguće je da je protiv Ibrahim-paše postojala i urota na dvoru, s ciljem njegovog uklanjanja. U svakom slučaju, Sulejman Veličanstveni na kraju je odlučio pogubiti Ibrahim-pašu, što je provedenoo 1536. godine.

Komentari